Констатирано е, че на обезопасителните съоръжения по автомагистрала Струма“ в участъка

...
Констатирано е, че на обезопасителните съоръжения по автомагистрала Струма“ в участъка
Коментари Харесай

Открити са редица нередности при трагичния участък на Струма

Констатирано е, че на предпазните уреди по автомагистрала „ Струма “ в сектора на село Боснек сглобката на тривълнестата бариера и отвесните стълбове на двувълнестата бариера са компрометирани. Това се показва в отчет на интернационален инспектор, зает от Института по пътна безопасност за инспекция на сигурността на автомагистралите в България.

" Институтът за пътна сигурност е заел интернационален инспектор по пътна сигурност да извърши инспекции за сигурност на автомагистралите в България. Предоставяме Ви отчет за магистрала „ Струма “ в сектора на с. Боснек, където на 23/11/2021г. настъпи трагично ПТП с 46 починали, като в южната лента за придвижване са сменени всички предпазните уреди. Констатирано е, че на предпазните уреди сглобката на тривълнестата бариера и отвесните стълбове на двувълнестата бариера са компрометирани. Те не дават отговор на инсталационните условия. Стопанинът на пътя би трябвало да изиска от изпълнителя на строително монтажните работи да ги вкара в редовност според инсталационния стандарт или персонално да поеме отговорност за тези несъответствия! Министърът на районното развиване и благоустройство да потърси наказателна отговорност от длъжностни лица осъществяващи надзор на строителството в Агенция " Пътна инфраструктура ", декларират от ИПБ.

" Констатирано е, че при предпазна бариера в северното платно за придвижване болтовото съединяване е компроментирано. Посоченият детайл от оборудването е високорисков и не е в положение да извърши нужната работа според условията на краш тестванията. По Автомагистрала „ Струма “ бяха следени голям брой точки за пресичане на платната за придвижване, за които водачите не са авансово осведомени и където атакуващият борд на ограничаващите загради не е обезопасен. Липсват твърди инженерни ограничения, при което съществува опция за неконтролирано секване на платната и следващо тежки пътнотранспортни катастрофи от коси челни и странични, или задни удари. При изхода от Автомагистрала „ Струма “ при Старо Село не е планувана противоположна връзка с южното платно за придвижване. Тази липса на функционалност предизвиква комплициране и принуждава водачите да вършат непозволени рискови завои в насрещната лента за придвижване. Констатиран е и непочистен пътен възел от сняг, принуждаващ МПС търсещи достъп до северното платно за придвижване на Автомагистрала „ Струма “ да карат в насрещното придвижване! Министър Караджов да предприеме дейности за наказателна отговорност на длъжностни лица виновни за контрола при поддръжката на пътищата в АПИ, приканват от института.

" Временната организация на придвижването (ВОД) при координати 42°29`04.9 " N, 23°07`18.6 " E е в пряк спор с ускорителния шлюз! Тази изкуствено основана нова непредвидена геометрия предизвиква комплициране. Тя принуждава водачите да създадат постепенно включване под висок ъгъл. Това е непосредствено разследване на композиция от неприятно обмисляне, неприятно осъществяване от страна на строителната компания и липса на надзор на ВОД от страна на стопанинът на пътя ", се показва още в отчета.

" Институтът за пътна сигурност дава пети отчет на министъра на районното развиване и благоустройството. Докладите изрично демонстрират, че редовно не се реализира контрол от страна на стопанина на пътя /АПИ/. Очакваме министър Караджов да отговори за подхванатите от него дейности за потърсена наказателна отговорност към длъжностни лица, който със своето безучастие са основали предпоставки за настъпването на тежки ПТП ", прибавят от Института по пътна сигурност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР